Żabnica po burgundzku - Składniki:

    * 2 łyżki oleju roślinnego
    * 40 g masła
    * 1 posiekana cebula
    * 175 g bekonu, bez skórki, posiekanego
    * 175 g małych pieczarek (50 g posiekanych, reszta w całości)
    * 2 łyżki mąki
    * 450 ml czerwonego wina
    * 300 ml wywaru z ryby lub kurczaka
    * 1 suchy liść laurowy
    * gałązki świeżego tymianku
    * sól i czarny pieprz do smaku
    * 12 marynowanych cebulek
    * 550 g filetów żabnicy, pokrojonych w kostkę
    * drobno posiekana natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

    * Aby przyrządzić sos, należy podgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i 15 g masła © kuchniafrancuska.pl Żabnica po burgundzku - Składniki:

    * 2 łyżki oleju roślinnego
    * 40 g masła
    * 1 posiekana cebula
    * 175 g bekonu, bez skórki, posiekanego
    * 175 g małych pieczarek (50 g posiekanych, reszta w całości)
    * 2 łyżki mąki
    * 450 ml czerwonego wina
    * 300 ml wywaru z ryby lub kurczaka
    * 1 suchy liść laurowy
    * gałązki świeżego tymianku
    * sól i czarny pieprz do smaku
    * 12 marynowanych cebulek
    * 550 g filetów żabnicy, pokrojonych w kostkę
    * drobno posiekana natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

    * Aby przyrządzić sos, należy podgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i 15 g masła © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Owoce morza Żabnica po burgundzku

Żabnica po burgundzku

Składniki:

* 2 łyżki oleju roślinnego
* 40 g masła
* 1 posiekana cebula
* 175 g bekonu, bez skórki, posiekanego
* 175 g małych pieczarek (50 g posiekanych, reszta w całości)
* 2 łyżki mąki
* 450 ml czerwonego wina
* 300 ml wywaru z ryby lub kurczaka
* 1 suchy liść laurowy
* gałązki świeżego tymianku
* sól i czarny pieprz do smaku
* 12 marynowanych cebulek
* 550 g filetów żabnicy, pokrojonych w kostkę
* drobno posiekana natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

* Aby przyrządzić sos, należy podgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i 15 g masła. Następnie smażyć ok. 5 minut cebulę, 50 g boczku i posiekane pieczarki, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać mąkę, wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutę. Następnie dodać wino i wywar oraz zioła i pieprz. Gotować pod przykryciem, na zmniejszonym ogniu, 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
* Marynowane cebulki włożyć do wrzącej wody na 2 minuty, następnie osuszyć i zdjąć z nich skórkę. Na rozgrzanym na patelni pozostałym oleju i 15 g masła smażyć cebule ok. 5 minut. Dodać pozostały bekon i smażyć kolejne 5 minut. Przełożyć bekon i cebule do czystego naczynia, a na patelni przesmażyć w dwóch partiach rybę. Smażyć 1 minutę, rumieniąc z obu stron. Przełożyć do czystego naczynia. Na pozostałym maśle obsmażyć cale pieczarki (ok. 2-3 minut).
* Do czystej patelni wlać sos, dodać marynowane cebule z bekonem. Dusić na małym ogniu 10 minut, a następnie dodać rybę i grzyby. Wszystko razem dusić jeszcze 5 minut. Podawać posypane natką pietruszki.


PORCJA DLA 4 OSÓB



źródło: gotowanie.v9.pl 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe