Kurczęta po prowansalsku - Składniki:

    * 4 ząbki czosnku, przekrojone wzdłuż na pół
    * 6 świeżych gałązek rozmarynu (4 w całości, 2 posiekane), dodatkowo rozmaryn do dekoracji
    * 4 kurczęta
    * 4 łyżki oliwy z oliwek
    * sól i czarny pieprz
    * 2 łyżki mąki
    * 300 ml wywaru z kurczaka lub białego wina
    * sok z 1/2 cytryny
    * 1 łyżka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

    * Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C © kuchniafrancuska.pl Kurczęta po prowansalsku - Składniki:

    * 4 ząbki czosnku, przekrojone wzdłuż na pół
    * 6 świeżych gałązek rozmarynu (4 w całości, 2 posiekane), dodatkowo rozmaryn do dekoracji
    * 4 kurczęta
    * 4 łyżki oliwy z oliwek
    * sól i czarny pieprz
    * 2 łyżki mąki
    * 300 ml wywaru z kurczaka lub białego wina
    * sok z 1/2 cytryny
    * 1 łyżka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

    * Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Drób Kurczęta po prowansalsku

Kurczęta po prowansalsku

Składniki:

* 4 ząbki czosnku, przekrojone wzdłuż na pół
* 6 świeżych gałązek rozmarynu (4 w całości, 2 posiekane), dodatkowo rozmaryn do dekoracji
* 4 kurczęta
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* sól i czarny pieprz
* 2 łyżki mąki
* 300 ml wywaru z kurczaka lub białego wina
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

* Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Do środka każdego kurczęcia włożyć po gałązce rozmarynu i przekrojony na pół ząbek czosnku. Ułożyć kurczęta na blasze do pieczenia.
* Każdego kurczaka posmarować oliwą z oliwek i posypać posiekanym rozmarynem, a następnie wstawić do piekarnika. Piec 50 minut, aż będą miękkie. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na półmisek i luźno przykryć folią aluminiową, aby trzymała ciepło.
* Sos z pieczenia zlać do małego rondla. Dodać mąkę i mieszać 1-2 minuty na gładką masę. Następnie dolać wino i podgrzać na niewielkim ogniu. Dolać sok z cytryny, jeszcze chwilę podgrzewać (2-3 minuty), aż sos zgęstnieje. Dodać musztardę i zlać do sosjerki. Udekorować rozmarynem.


PORCJA DLA 4 OSÓB



źródło: gotowanie.v9.pl 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe