Bouillabaisse - Składniki:

    * 3 kg mieszanki ryb i owoców morza, łącznie z filetami białej ryby, krewetkami, małżami, krabem i kałamarnicą
    * 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    * 2 ząbki rozgniecionego czosnku
    * 2 duże, posiekane cebule
    * 2 pory, pokrojone w talarki
    * 2 x 400 g pomidorów z puszki, z sosem, rozgniecionych
    * 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku lub 1 1/2 łyżeczki suszonego
    * 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii lub 1 1/2 łyżeczki suszonej
    * 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
    * 2 liście laurowe
    * 2 łyżki startej skórki pomarańczy
    * 1 łyżeczka szafranu
    * 255 ml wytrawnego, białego wina
    * 255 ml wywaru z ryby świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

    * Usunąć ości i skórę z filetów ryb, pokroić je w kostkę (2 cm) © kuchniafrancuska.pl Bouillabaisse - Składniki:

    * 3 kg mieszanki ryb i owoców morza, łącznie z filetami białej ryby, krewetkami, małżami, krabem i kałamarnicą
    * 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    * 2 ząbki rozgniecionego czosnku
    * 2 duże, posiekane cebule
    * 2 pory, pokrojone w talarki
    * 2 x 400 g pomidorów z puszki, z sosem, rozgniecionych
    * 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku lub 1 1/2 łyżeczki suszonego
    * 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii lub 1 1/2 łyżeczki suszonej
    * 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
    * 2 liście laurowe
    * 2 łyżki startej skórki pomarańczy
    * 1 łyżeczka szafranu
    * 255 ml wytrawnego, białego wina
    * 255 ml wywaru z ryby świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

    * Usunąć ości i skórę z filetów ryb, pokroić je w kostkę (2 cm) © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Zupy Bouillabaisse

Bouillabaisse

Składniki:

* 3 kg mieszanki ryb i owoców morza, łącznie z filetami białej ryby, krewetkami, małżami, krabem i kałamarnicą
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek
* 2 ząbki rozgniecionego czosnku
* 2 duże, posiekane cebule
* 2 pory, pokrojone w talarki
* 2 x 400 g pomidorów z puszki, z sosem, rozgniecionych
* 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku lub 1 1/2 łyżeczki suszonego
* 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii lub 1 1/2 łyżeczki suszonej
* 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
* 2 liście laurowe
* 2 łyżki startej skórki pomarańczy
* 1 łyżeczka szafranu
* 255 ml wytrawnego, białego wina
* 255 ml wywaru z ryby świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

* Usunąć ości i skórę z filetów ryb, pokroić je w kostkę (2 cm). Oczyścić krewetki, pozostawiając nietknięte ich ogony. Oczyścić muszle małży, usunąć osad. Kraba pokroić w kostkę. Całość odstawić.
* Na dużej patelni podgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać czosnek, cebulę i por. Smażyć na złoty kolor, ok. 5 minut. Dodać pomidory, tymianek, bazylię, natkę pietruszki, liście laurowe, skórkę pomarańczy, szafran, wino i wywar z ryby. Zagotować, a następnie gotować ok. 30 minut na zmniejszonym ogniu.
* Dodać rybę i kraba, gotować ok. 10 minut. Następnie dodać pozostałe owoce morza i dalej gotować ok. 5 minut, aż wszystko będzie miękkie. Posypać pieprzem do smaku.


PORCJA DLA 6 OSÓB



źródło: gotowanie.v9.pl 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe