Brie - Brie to odmiana francuskiego sera podpuszczkowego wytwarzanego z krowiego mleka, o lekkim zapachu pleśni i dymu © kuchniafrancuska.pl Brie - Brie to odmiana francuskiego sera podpuszczkowego wytwarzanego z krowiego mleka, o lekkim zapachu pleśni i dymu © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Sery Brie

Brie

Brie to odmiana francuskiego sera podpuszczkowego wytwarzanego z krowiego mleka, o lekkim zapachu pleśni i dymu. Ser tego typu produkuje się w wielu krajach, lecz nazwa „Brie” zarezerwowana jest wyłącznie dla tych produkowanych w departamencie Seine-et-Marne i Marne niedaleko Paryża. Ma białą, aksamitną skórkę i biało-żółty miąższ o intensywnym smaku. Wytwarzany jest w postaci krążków o średnicy 32,5 - 40 cm i różnej grubości. Ma śmietankowy smak i charakterystyczny, lekko pieczarkowy zapach. Swoją charakterystyczną skórkę ser brie zawdzięcza Penicillium candidum, które biorą udział w procesie dojrzewania, znakomicie podnosząc smak sera. Do najbardziej znanych odmian należą: Brie de Melun, o słonym wyrazistym smaku, Brie de Montereau, łagodny ser wiejski oraz Brie de Meaux - najłagodniejszy i najbardziej ceniony. Są też odmiany Brie z pieprzem, grzybami, orzechami włoskimi, ziołami, a nawet brie poprzerastane żyłkami błękitnej pleśni.




źródło: pl.wikipedia.org 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe