Wina francuskie -  © kuchniafrancuska.pl Wina francuskie -  © kuchniafrancuska.pl
Aktualnie jesteś:  kuchniafrancuska.pl Wina francuskie

Wina francuskie

Wina francuskie - wina produkowane we Francji. Jest to też kraj gdzie produkcja wina osiągnęła swoje szczyty jakościowe i stanowią one często wzorzec dla zbliżonych jakościowo produktów z innych krajów. Nie wszystkie jednak wina francuskie] są jakościowo najlepsze - produkowanych jest też dużo win średnich a nawet poślednich.

W Francji już pod koniec XIX wieku wprowadzono nadzorowaną przez rząd kontrolę jakości win i ich dość ścisły podział jakościowo - cenowy.

Wina francuskie dzieli się na:

* vin de table - czyli pośrednie wina stołowe, które są produkowane masowo z winogron, które nie muszą nawet pochodzić z jednego regionu Francji
* vin de pays - czyli wina pochodzące z mniej znanych regionów Francji, które nie uzyskały statusu apelacji - czasami tym mianem określane są także wina pochodzące z terenów apelacyjnych ale nie spełniających ostrych norm danej apelacji
* vin d′appellation contrôlée - wina podlegające ostrym normom produkcyjnym; m.in. muszą być produkowane ze ściśle określonych odmian winogron, hodowanych w ściśle określony sposób na dokładnie zdefiniowanym terenie zwanym apelacją; w wielu apelacjach kontroli podlega też proces winifikacji i określone są maksymalne ilości wina jakie wolno wyprodukować z 1 hektara winnicy.

Tereny winiarskie we Francji są podzielone na tzw. apelacje, wewnątrz których produkcja wina jest ściśle nadzorowana i sprawdzana pod kątem spełniania szczegółowych norm, począwszy od sadzenia krzewów winogronowych a skończywszy na butelkowaniu i etykietowaniu.

Oprócz terenów objętych apelacjami są też bardziej rozproszone obszary, które z różnych względów nie uzyskały statusu apelacji. Same apelacje dzielą się na apelacje ogólne - które obejmują cały region - takie jak np. Bordeaux, oraz mniejsze apelacje znajdujące się wewnątrz tych ogólnych, które produkują wina szczególnie wysokiej jakości np. apelacja Medoc w Bordeaux.

Produkcja wina w apelacjach odbywa się albo w spółdzielniach winiarskich od których kupują wina tzw. negocjatorzy, albo w przypadku win naprawdę wysokiej jakości w małych prywatnych gospodarstwach, które same butelkują swoje wina. Te gospodarstwa, zwane różnie w różnych apelacjach (Chateau, Clos, Estate) dzielą się z kolei na grupy zwane Cru: najprzedniejsze nazywają się Cru superiere, bardzo dobre to Cru premiere, a średnie to Cru Bourgese i oprócz tego jest dużo gospodarstw, które są poza systemem cru. Dla skomplikowania sytuacji, sami negocjatorzy wykupują prawa do nazw niektórych gospodarstw i umieszczają je na produkowanych przez siebie butelkach.

Jeśli kupuje się wino na którym jest napisane - Appellation Bordeaux Controlee, Chateau XXX to najpewniej będzie to wino z apelacji ogólnej Bordeaux produkowane przez negocjatora lub (mniej prawdopodobne) przez jakieś pośledniejsze gospodarstwo. Takie wino kosztuje od 20 do 50 zł. Jeśli jednak na butelce jest napisane Appellation Medoc Controlee, Cru superieure, Chateau XXX - to jest to wino od najlepszego producenta, z apelacji wewnętrznej Medoc, za które będzie trzeba zapłacić minimum 200 zł.

Do najbardziej znanych apelacji "zewnętrznych" zaliczają się:

* Langwedocja
* Cotes du Rhone czyli dolina Rodanu - najbardziej znaną apelacją wewnętrzną jest Chateauneuf du Pape, produkuje głównie wina czerwone, zwłaszcza z winogron odmiany Grenache
* Bordeaux - największy okręg winiarski na świecie, zarówno ze względu na areał upraw jaki i liczbę hektolitrów wina; produkuje przede wszystkim wina czerwone, głównie o ciężkim, dębowo-taninowym smaku, ale także są tu produkowane bardzo dobrej jakości wina białe; najbardziej znane apelacje wewnętrzne to Medoc, Haute-Medoc i St. Emillion
* Burgundia - stosunkowo mała (w stosunku do Bordeaux i doliny Rodanu) apelacja, która produkuje lekkie wina czerwone o bardzo silnej nucie owocowej a także nieco bardzo wysokiej jakości win białych; najbardziej znana apelacja wewnętrzna to Beaujolais
* Loire
* Alzacja - górski region graniczący z Niemcami, który słynie przede wszystkim z produkcji win białych; nie posiada apelacji wewnętrznych, gdyż cała produkcja jest utrzymywana na bardzo wysokim poziomie; posiada natomiast system Cru.
* Szampania - nietypowy region, który produkuje niewielkie ilości zwykłych win białych, średniej jakości koncentrując się głównie na produkcji szampana, którego produkcja jest też objęta odmiennym systemem kontroli (tzw. EOC).

Uprawę winorośli oraz techniki produkcji wina na tereny współczesnej Francji wprowadzili po raz pierwszy Rzymianie w ciągu II i I wieku p.n.e.


źródło: pl.wikipedia.org 

 Polecamy serwis poświęcony koszykówce - koszykowka.com.pl
Serwis ma czysto charakter informacyjny. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Pierogi
Najlepsze pierogi w Łodzi
Tanio, smacznie i szybko.
www.kuchniawloska.com.pl
opony  netBOX - Systemy internetowe